Arendalsuka 2018 oppsummert

Arendalsuka er årets store happening for store og små organisasjoner som ønsker å skape endring i samfunnet vårt. Det er en arena for kompetanseutveksling, rapportering, faglige diskusjoner og en mulighet til å bli kjent med spennende og interessante mennesker. For andre gang var Kjør for livet tilstede under Arendalsuka sammen med Aberia Healthcare, og i tillegg til at vi sto på stand hadde vi denne gangen hele tre arrangementer planlagt.

I årets versjon av Arendalsuka har det blitt gjennomført over 1000 små og store arrangementer, så det er med andre ord sterk konkurranse om publikum. Vi hadde derfor valgt å fokusere på innhold som skulle være interessant, samt bevege og påvirke de som hørte på. Gjennom å jobbe så tett på barn og unge i sårbare faser i livet er vi tett på sterke historier, noen så ekstreme at man nesten ikke skulle tro de er sanne. Vi var derfor også veldig spente på mottakelsen vi skulle få.

Effekten av Kjør for livet

Ett av de store diskusjonstemaene denne uken har selvfølgelig vært velferd, og i hvilken grad det offentlige trenger hjelp til dette. Selv om Kjør for livet er en ideell virksomhet er vi private, og også vi kjenner denne diskusjonen på kroppen i noen av våre møter med norske kommuner. Kanskje burde ikke denne diskusjonen i så stor grad handle om hvem som utfører helse- og omsorgstjenester, men kvaliteten og effekten av tjenestene som blir levert. I Kjør for livet har effekt lenge vært viktig å vise til, og det var derfor fokus i vårt foredrag tirsdag 14. august på Thon Hotel. Ca. 40 oppmøtte fikk høre historien til Kjør for livet fortalt av vår gründer Knut Ove, med fokus på vår tidligere deltaker Ørjan. Hans reise fra ung medisinert pøbel til ferdig utdannet bilmekaniker forteller mye om hvordan vi jobber i organisasjonen. Vi brukte hans historie som utgangspunkt for å fortelle mer om hvordan vi jobber med måling av effekt, og hvordan vårt samarbeid med Kronprinsparets Fond og DNV (Det Norske Veritas) har ført til en metodikk for å dokumentere økonomisk samfunnsnytte. Vår samfunnskontakt Olav Karlsen gikk gjennom metodikken og måten vi samler inn data fra våre deltakere, slik at de fremmøtte skulle få en grunnleggende forståelse av hvordan man kan jobbe med måling.

Kampen mot menneskehandel

Onsdag og torsdag hadde vi også gode arrangementer og sterke historier planlagt. I Aberia har vi mennesker med unike og forferdelige erfaringer fra oppvekster de fleste av oss er skånet for, men desto viktigere at vi hører om. Onsdag 15. delte erfaringskonsulent Angelica Kjos sin historie om en barndom i fosterhjem, barnehjem og ungdomshjem. i en blanding av sang og foredrag tok hun oss med i sin tidligere verden av menneskehandel, tortur, rusavhengighet og overgrep, og når man hører denne historien er det vanskelig å skjønne hvordan personen som står foran deg har kunnet overlevd det hun har vært gjennom. Angelica har fortalt sin historie 300 ganger og når gjennom med sitt budskap om menneskehandel. Samme dag var justisminister Tor Mikkel Wara på vår stand og diskuterte regjeringens arbeid for å avdekke og bekjempe menneskehandel og misbruk av barn og unge.

Sammen i krigen

Barnevernsbarnet og «verstingen» Marius fortalte sammen med soldaten og miljøarbeider Freddy en historie om et møte som har endret livet for begge to. Fra Freddy fikk vi historien om villbassen som først ble soldat og deretter viet livet sitt til å hjelpe de «verste» av ungdommene i vårt samfunn. Gjennom denne forstår vi hvordan et unikt sett med erfaringer og egenskaper kan være akkurat det ungdommer som sliter trenger i vanskelige situasjoner. Freddy har vært «i krigen», og har den tryggheten barn og unge noen ganger trenger. For Marius ble Freddy den som endelig kunne beskytte han, når han gjennom oppveksten hadde erfart at han ikke kunne stole på noen. Dette møtet er sterkt, og beskriver så godt viktigheten av den ene personen som er trygg, som har humor og lek, som evner å se barnet for den det er, ikke hva de gjør.

Marius kunne lett ha dødd på et sykehus av en overdose etter å ha levd et liv som ikke var vært å leve, men lovnaden om å få lov til en dag å rundjule Freddy holdt han gående. En lege som lurte på om ikke livet bare kunne vært annerledes gjorde at han selv tok grep for å endre livet sitt. Hvor han fant styrken til dette er det vanskelig å skjønne, etter en oppvekst med misbruk og kontinuerlige overtramp fra de voksenpersonene som skulle beskytte ham. Marius var på de verste av de verste institusjonene, hvor overgrep mellom ungdommene var dagligdags. Han ruset seg i flere år bare for å holde ut livet, men kom seg ut av det. I dag jobber Marius selv for barn og unge, er en sterk foredragsholder og har tatt grep mot miljøer som utnytter mennesker som sliter.

Hvordan oppsummere

Det er vanskelig å oppsummere de historiene vi har servert gjennom Arendalsuken, men en ting er slående. Uansett hva slags ungdom vi jobber med, og hva de har med seg av erfaringer, kan vi aldri gi de opp. Vi vet ikke nødvendigvis hva det er vi sier som blir viktige for dem senere, men det at vi ser dem, er der for dem, hver gang, og aldri lar de få lov til å oppleve at vi ikke bryr oss gir endring i livet deres. Og en målbar effekt for samfunnet.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>